Renkamės daugiafunkcį puodą
Pastaraisiais metais daugiafunkciai puodai sparčiai užkariauja rinką ir pirkėjų širdis. Kompaktiškame korpuse telpa nedidelė virtuvė, kuri pakeičia didelę dalį reikalingų virtuvės reikmenų ir technikos, todėl reikėtų atidžiai pasirinkti prietaisą, kuris kulinarijos pasaulyje jums bus ištikimas pagalbininkas.
Virtuvės technika ne visada skirta tiems, kurie sugeba ir mėgsta gaminti maistą. Daug dažniau yra atvirkščiai – pažengusios „nusivylusios namų šeimininkės“ gerai jaučiasi su puodais, keptuvėmis ir kitais instrumentais, kurie per kelias kartas mažai pasikeitė. Tačiau tingūs žmonės, kurie ne itin išmano troškinio ir „creme brulee“ niuansus, būtų nieko prieš maisto gaminimą perleisti kam nors kitam. Energijos, laiko ir dėmesio tam, kad kontroliuoti visą procesą desperatiškai trūksta. Šiuolaikinio gyvenimo ritmas priveda prie žiauraus pasirinkimas: ilgiau pamiegoti ar normaliai pavalgyti? Padaryti pilnavertę mankštą ar apsiriboti sukamaisiais riešo judesiais laikant šaukštą? Po sunkios darbo dienos stoti prie virtuvės lentos ar užsisakyti picą su ančiuviais ir gastritu? Vien dilemos…
Siekiant padėti tokiems kenčiantiems žmonėms buvo sukurti daugiafunkciai puodai – prietaisai, kuriems galima saugiai patikėti maisto gaminimą ir užsiimti savo reikalais. Lietuvos rinkoje jie nėra naujiena, tačiau vartotojai tik neseniai pagaliau atrado šį elektronikos išradimą. Jų paklausa auga padidėjus susidomėjimui maisto kultūra ir sveiku gyvenimo būdu. Kadangi sveikata ir lieknumas išlieka madingi, gebėjimas gaminti maistą be riebalų pertekliaus kaip niekada svarbus, o daugiafunkciai puodai visiškai atitinka šiuolaikinius reikalavimus.
Tačiau iki šiol, daugelis, ne itin mitybos ir naujausių technologijų srityje apsišvietusių vartotojų, nežino kas yra daugiafunkcis puodas. Kuo jis skiriasi nuo garpuožio, greitpuodžio, lėto virimo puodo ir visų kitų puodų? Kam jis reikalingas virtuvėje?
Kas yra daugiafunkcis puodas?
Jei nesigilinti į smulkmenas, galima sakyti, kad tai – puodas su nesvylančia danga ir sandariu dangčiu, kuris yra kaitinamas elektra ir gali būti programuojamas įvairių patiekalų gamybai. Kaitinimo elementas yra apatinėje prietaiso dalyje. Priklausomai nuo vandens arba aliejaus ir papildomų įrenginių naudojimo, jis taip pat gali būti naudojamas kaip keptuvė, orkaitė arba garintuvas. Dėl tolygaus šildymo ir maisto gaminimo trukmės apskaičiavimo, nereikia jaudintis, kad maistas pridegs. Prietaisas taip pat turi laikmačio funkciją, kuri leidžia atidėti pradžią ir pradėti patiekalo ruošimą be jūsų dalyvavimo, tiksliai reikiamu metu. Tai ypač vertina košės pusryčiams mėgėjai – patiekalas būna paruoštas jiems vos išlipus iš lovos, o šilumos palaikymo funkcija leidžia išlaikyti tinkamą pusryčių temperatūrą tiems, kurie ryte atsibus daug vėliau. Be to, nepaisant ilgalaikio veikimo, energijos suvartojimas yra gana nedidelis, ypač lyginant su elektrinėmis viryklėmis.
Ar jums reikia daugiafunkcio puodo?
Turėdami bendrą supratimą apie daugiafunkcį puodą ir nusprendę su juo susipažinti praktiškai, mes neišvengiamai susiduriame su pasirinkimo klausimu. Kainų, prekių ženklų ir modelių pasirinkimas didžiulis, bet visų pirma turėtume savęs paklausti kokiu tikslu perkame įrangą. Kokiam žmonių skaičiui bus ruošiamas maistas? Ar galite savarankiškai nustatyti norimo patiekalo ruošimo programą, jei pasirinksite modelį su nedideliu automatizuotų funkcijų pasirinkimu? Ar nenutiks taip, kad jūsų virtuvės prietaisai varžysis tarpusavyje, jei jūs turite daug virtuvės technikos ir mėgstate naudoti patikrintus bei pažįstamus pagalbininkus?
Jums tikrai pravers daugiafunkcis puodas jeigu:
- Sveikai maitinatės;
- Verdate mažiems vaikams;
- Neturite daug laiko stovėti prie viryklės ir prižiūrėti, kad niekas nesudegtų ir neišbėgtų;
- Norite išmokti planuoti savo mitybą ir norite sutaupyti pastangų bei energijos.
Na, jei priėjome prie išvados, kad daugiafunkcis puodas mūsų virtuvėje nesurūdys, atėjo laikas į jį pažvelgti iš arčiau. Į ką turėtumėte atkreipti dėmesį skaitant prekių aprašymus ir laikant jį savo rankose?
Daugiafunkcių puodų medžiagos ir konstrukcija
Korpusas gali būti plastikinis arba iš dalies metalinis, dažniausiai – iš nerūdijančio plieno. Plastikiniai daugiafunkciai puodai pigesni, sveria mažiau, bet jie greičiau nusidėvi. Metalas patvaresnis, solidžiau atrodo ir, žinoma, yra brangesnis.
Įsitikinkite, kad ant plastikinio paviršiaus nėra ne vietoje kyšančių elementų, nelygumų ir atplaišų – jie ir stiprus cheminis kvapas gali nurodyti prastos kokybės ar net padirbtą produktą, kuris neatitinka maisto ruošimo saugos reikalavimų. „Plastikinė košė“ – ne patys geriausi pusryčiai. Pageidautina, kad dangčio vyriai būtų metaliniai – plastikas judančiose dalyse greičiau nusidėvi ir yra linkęs lūžti.
Neignoruokite ir dangčio, įsitikinkite, kad jis tvirtai užsidaro ir nekliba – tik tokiu atveju galėsite būti tikri, kad patiekalai bus gaminami teisingu režimu. Paprastai už sandarumą yra atsakingas vožtuvas ir/arba silikono tarpiklis. Jų dėka, paruoštame maiste išlieka daugiau vitaminų, kurie suirtų šviesoje ir ore. Konstrukcijoje paprastai yra drėgmės surinktuvas, kuriame susirenka dangtelio kondensatas – vandenį periodiškai reikės išpilti.
Vidinis puodelis gali būti pagamintas iš aukštos kokybės aliuminio lydinio, nerūdijančio plieno ar keramikos. Aliuminio įdėklas paprastai yra padengtas teflonu arba titano-keramika, rečiau – marmuro danga. Visais atvejais tai yra gana patvari ir lengvai plaunama medžiaga, jeigu nesubraižysite paviršiaus. Keramika gali būti naudojama mikrobangų krosnelėse, bet ji bijo ekstremalių temperatūrų ir nesunkiai skyla.
Svarbu, kad dubuo būtų lengvai išimamas! Jį plauti galima rankomis arba indaplovėje, ir, jei reikia, įmanoma pakeisti nauju. Prieš naudojant pirmą kartą, būtinai nuplaukite – bet tik dubenėlį, pats prietaisas netinka plovimui ir gali sugesti, todėl jis valomas tik drėgnu skudurėliu.
Taip pat atkreipkite dėmesį į talpą – ji svyruoja nuo 2,5 iki 6 litrų. Pasirinkti didesnį ar mažesnį teks nuspręsti pagal potencialų valgytojų skaičių. Neturintiems įpročio maitinti keletą žmonių vienišiams nėra jokios prasmės užgriozdinti virtuvę perkant didesnį įrenginį, o didelei šeimai to išvengti nepavyks. Geriau imti šiek tiek didesnį už minimalių pajėgumų prietaisą. Kai kuriais atvejais bus galima iš karto paruošti du indus, naudojant virimo garais įrenginį. Beje, nepaisant tūrio, daugiafunkciai puodai paprastai yra gana lengvi – vidutiniškai jie sveria apie 3 kg.
Valdymo pultas gali būti mechaninis ir sensorinis – čia kiekvienas pasirenka pagal savo skonį. Svarbiausia įsitikinti, kad visi mygtukai veikia ir reaguoja taip, kaip nurodyta instrukcijoje. Prieš perkant nepatingėkite į ją pažvelgti .
Taip pat nepakenks internete paieškoti atsiliepimų apie norimą modelį, tai ypač svarbu perkant mažai žinomu gamintojų produkciją – jie neretai nemaloniai nustebina. Tarp daugybės pasiūlymų galite pasirinkti sau patinkančią išorę, kuri taip pat yra svarbu – juk prietaisą dažnai matysite ir būtų gerai, kad jis nuolat nekeltų streso.
Ką galima paruošti daugiafunkciame puode?
Įsitikinę, kad, nepriklausomai nuo gamintojo, apžiūrimas daugiafunkcis puodas atitinka kokybiško produkto kriterijus, pasidomėkite ką jis iš tikrųjų gali. Žinoma, turint įgūdžių su bet kuriuo modeliu galite sėkmingai paruošti maistą, bet jei pačiam reikės kontroliuoti procesą, tai kam pirkti elektrinį prietaisą? Galų gale, šiuolaikinė „protinga“ technika kuriama tam, kad palengvintų ir automatizuotų virimo procesą, paliekant jums daugiau laiko asmeniniams poreikiams.
Geras daugiafunkcis puodas turi daug automatinių programų – jums belieka pasirinkti vieną iš jų ir sudėti paruoštus produktus. Nepaisant to, galimybė pačiam nustatyti laiką ir temperatūrą taip pat svarbi – gali būti, kad gamintojas ko nors nenumatė arba siūlomi automatinai režimai, kai kuriais atvejais, gali netikti.
Standartinis rinkinys paprastai apima režimus „Plovas“ – ryžiams, bulvėms ir makaronams, „Grikiai“ – košėms, „Pieniška košė“ – virimui su daug skysčių, „Virimas“ – sriuboms ir ne tik, „Kepimas“ – greitam maisto paruošimui su trupučiu sviesto ar be, „Troškinimas“ – lėtai troškina savo sultyse ir „Virimas garuose“.
Tačiau šių programų naudojimas neapsiriboja akivaizdžiais patiekalais – išstudijavus rekomendacijas galima eksperimentuoti be galo. Pavyzdžiui, standartiniame kepimo režime, be jokių papildomų formų gaunasi skanus troškinys, suflė arba pyragas. Jei atskirai išvirti sultinį ir daržoves galite apsirūpinti barščiais arba bet kuria kita sriuba. Vakare sudėjus produktus pieno košei arba švelniam omletui ir papusryčiavus rezultatu, galite iš karto sumesti ingredientus pietums ar vakarienei (jei receptas leidžia juos dėti vienu metu), nustatyti laikmatį ir išeiti žinodami, kad be viskas automatiškai bus paruošta laiku ir lauks jūsų – skanus ir karštas.
Daugiafunkcis puodas puikiai susidoroja su bet kokios rūšies mėsa, nepriklausomai nuo paruošimo metodo – troškinimas, skrudinimas, kepsnys, troškinys, balandėliai… Galiausiai, taip pat sėkmingai ten galima virti ir dešreles! Internete nesunkiai rasite daugybę šiems prietaisams skirtų receptų.
Daugiafunkcis puodas sugeba ne tik virti, bet taip pat gali išlaikyti temperatūrą, kai kurie modeliai net iki 24 valandų, bet dauguma – iki 12 valandų. Jei jums tai aktualu, pirkdami atkreipkite dėmesį. Naudojant šią funkciją reikia nepamiršti, kad ilgai šildomi kai kurie patiekalai (pavyzdžiui, kruopos) turi tendenciją išdžiūti, todėl, kai kuriais atvejais, reikia dapilti vandens.
Konkurentai
Reikėtų paminėti ir panašius įtaisus. Daugiafunkcių puodų pirmtakai – ryžių ir košių virimo puodai veikia tuo pačiu principu, tačiau dažnai apsiriboja tik keliomis funkcijomis, kepimas jiems neįveikiama užduotis. Daugiafunkcius kartais vadina lėto virimo puodais – tai nėra visiška tiesa. Daugelio patiekalų virimo laikas yra panašus į dujinės viryklės, o tolygus šildymas iš tikrųjų sukuria ilgo virimo ant mažos ugnies poveikį. Lėto virimo puodas – tai kitas prietaisas, skirtas ilgam virimui ir troškinimui, tačiau šias funkcijas paprastai turi ir standartinis daugiafunkcis puodas.
Greitpuodžai, kurie dėl garų slėgio per trumpą laiką paruošia ilgai verdamą maistą, kartais virtuvėje yra už juos pranašesni. Vis dėlto, egzistuoja indukciniai daugiafunkciai puodai, kurie taip pat ruošia maistą dideliame slėgyje. Jei įmanoma, rinkitės puodą su garų išleidimo sistema – ji apsaugos nuo karštų garų atidarant dangtį.
Protingai pasirinkus daugiafunkcis puodas gali pakeisti visus šiuos prietaisus kartu su mini orkaite ir gerokai sutaupys vietos virtuvėje bei virimo procesą padarys paprastu ir maloniu. Jų kainos prasideda nuo 40 eurų.