Vežėjų paieškos būdai eksportuojant krovinius iš Lietuvos

Vežėjų paslaugomis Lietuvoje dažniausiai naudojasi gamybinės įmonės, produkciją eksportuojantys ūkininkai, privatūs asmenys. Pastebima, kad mažos, vidutinio dydžio įmonės vis labiau specializuojasi ir, pavyzdžiui, personalo atranką, apskaitą, produkcijos eksportą ir kitas funkcijas, tiesiogiai nesusijusias su įmonės veikla, patiki kitoms kompanijoms. Tai leidžia samdyti mažiau darbuotojų, sutaupyti lėšų.

Akivaizdu, kad krovinių eksportas iš Lietuvos – itin aktuali šalies verslui paslauga. 2017 m., palyginus su ankstesniais metais, eksportas iš Lietuvos padidėjo 16,8 proc., tuo tarpu lietuviškos kilmės prekių eksporto apimtys išaugo 15,4 proc. Iš jų į užsienio šalis daugiausiai eksportuota naftos produktų, pramonės dirbinių, maisto produktų, gėrimų ir tabako, gyvūnų ir gyvūninės kilmės produkcijos. Eksportuojant, kaip rodo praktika, samdomos vežėjų kompanijos.

Privatūs asmenys, kuriuos domina krovinių vežimas užsienyje, renkasi vieną iš šių 3 paslaugos teikėjų paieškos būdų:

  • Ieško paslaugų teikėjų specializuotose transporto biržose.
  • Ieško vežėjų interneto portalų ir dienraščių skelbimuose.
  • Tiesiogiai kreipiasi į transporto įmones.

Kuo ypatingas kiekvienas vežėjo paieškos būdas, kokius esminius privalumus ir trūkumus galima įvardyti?

Transporto biržos – optimalus būdas surasti vežėjus

Nuolat kylant degalų kainoms, didėja krovinių pervežimo kaštai, o tuo pačiu visame logistikos sektoriuje auga konkurencija, todėl įmonės ieško būdų, kaip prekes pervežti kuo pigiau ir greičiau. Tačiau vis dar pasitaiko atvejų, kai krovininės transporto priemonės į reisus vyksta be krovinio ar tik su keliais daliniais kroviniais. Tokiu būdu prarandama nemažai pajamų. Tad svarbu iš anksto planuoti ir užtikrinti, kad krovininiai vilkikai keliais neriedėtų nepakrautomis puspriekabėmis – tam sukurtos virtualios krovinių biržos.

Transporto biržos idealiai pritaikytos abiem pusėms: tiek ieškant pervežimo paslaugos, tiek norint užregistruoti laisvą transporto priemonę. Transporto birža atveria galimybes rasti partnerių Lietuvoje ir užsienyje, užmegzti ilgalaikius ryšius. Biržų įvairovė  labai plati: vienos jų – specializuotos, turinčios ribotą kiekį vartotojų, skirtos tam tikroms vartotojų grupėms, kitos jungia tūkstančius ar net dešimtis tūkstančių vartotojų ir yra skirtos visiems – paslaugų teikėjams ir užsakovams.

Krovinių ir transporto birža Cargo.LT yra viena seniausiai Lietuvoje veikiančių transporto biržų. Šioje biržoje kasdien pateikiama apie  5–6 tūkst. naujų krovinių ir apie 8–9 tūkst. vežėjų pasiūlymų. Tad greitai rasti tarptautinio krovinių pervežimo paslaugas  gali net ir neįgudę vartotojai. Transporto ir krovinių pasiūlymai svetainėje www.cargo.lt pateikiami struktūruotai, sistema yra paprasta, patogi naudotojams, čia pat galima rasti vežėjų forumą, atsiliepimus apie paslaugos teikėjus, susipažinti su esminėmis sektoriaus problemomis. Transporto birža aktyviai naudojasi lietuviai, latviai, estai, rusai, lenkai, čekai ir kitų šalių atstovai.

Vežėjų paieška skelbimuose

Internete ir spaudoje gausu pervežimo paslaugas siūlančių privačių asmenų ir įmonių. Lietuviai, susižinoję vežėjų duomenis, atsiliepimų apie jų teikiamas paslaugas ieško tiek internete, tiek socialiniuose tinkluose. Dažniausiai pasitaikantys nusiskundimai – dingę, apgadinti, ne laiku paimti ir pristatyti kroviniai, kitų sąlygų nesilaikymas. Tad vežėjų paieška skelbimuose prilygsta loterijai: garantijos, kurių privatūs vežėjai nesuteikia, užsakovus dažnai skatina paieškoti kitų būdų siuntoms ir kroviniams pervežti.

Tiesioginė transporto įmonių paieška

Dėl pervežimo paslaugų užsakovai gali kreiptis ir tiesiogiai į transporto įmones. Vienos jų turi didelius transporto parkus, kitos – vos kelis vilkikus, tačiau ir vienos ir kitos tikrai sutiks nugabenti jūsų krovinį – tereikės tik susitarti dėl visų gabenimo sąlygų. O tai gali būti keblu vien dėl to, kad šiais laikais transporto įmonės jau išsigrynino savo specializaciją (vienos dirba tam tikrais maršrutais, kitos gabena tam tikrų tipų krovinius ir t.t.). Ieškodami transporto įmonės, galinčios nugabenti, pavyzdžiui, jūsų gamykloje pagamintą cementą iš Lietuvos į Rumuniją, greičiausiai sugaišite nemažai laiko ir nervų, o krovinys jums reikiamu laiku gali likti nenugabentas. Tam, kad taip nenutiktų, reikėtų apsvarstyti ir kitus vežėjų paieškos variantus.

Taigi vežėjų paslaugos pastaraisiais metais tampa vis populiaresnės, o eksporto mastai didėja. Neturintys nuosavo transporto gamintojai ir produkcijos tiekėjai gali ieškoti logistikos įmonių transporto biržose, skelbimuose internete ir dienraščiuose arba tiesiogiai kreipdamiesi į logistikos įmones. Optimalus variantas, kai užsakovams suteikiamos garantijos ir kaina neviršija numatyto biudžeto – logistikos paslaugų užsakymas naudojantis virtualiomis transporto biržomis.