Italijos maisto gamintojai pristatė pirmąjį Baltijos šalyse picomatą

Pirmąjį Baltijos šalyse picomatą – picų kepimo automatą – parodoje „Italian food for Baltics“ pristatė Italijos – Lietuvos prekybos rūmai. Italų dizainerių ir inžinierių sukurtam autonomiškam įrenginiui reikia tik kokybiško interneto ir elektros ryšio. Daiktų interneto principu valdomas įrenginys tradicinę itališką picą iškepa greičiau nei per 3 minutes, o picoms naudoja tik sertifikuotus itališkus produktus.

„Italija garsėja ne tik tradiciniais maisto produktais ir delikatesais, bet ir aktyviai kuria inovacijas. Picomatas – tai įrenginys, kuris iš tradicinių itališkų produktų iškepa aukštos kokybės picą, todėl jis gali tapti puikiu sprendimu, kai nėra galimybių įrengti restorano ir pastatyti tradicinę picų kepimo krosnį“, – pasakoja Ugo Meucci, Italijos – Lietuvos prekybos rūmų atstovas.   

Tradicinė pica iš itališkų produktų – per 3 minutes

Naujasis picos kepimo automatas iškepa picą greičiau nei per 3 minutes nuo užsakymo pateikimo, o atsiskaityti galima grynaisiais, kortele ar išmaniuoju telefonu. Vienintelis reikalavimas autonomiškai veikiančiam picomatui yra kokybiškas internetas ir elektra, todėl šį įrenginį galima naudoti bet kur – masinio susibūrimo erdvėse, pavyzdžiui festivaliuose ar mugėse, gatvėse, prekybos ir verslo centruose, studentų miesteliuose ar  degalinėse.

Asortimente – keturios lietuvių labiausiai pamėgtos picų rūšys 

Įprasto dydžio – 27 cm skersmens – plono pado, iki švelnaus traškesio paskrudinta pica savo išvaizda ir skoniu nesiskiria nuo tradicinių itališkų picų. Šiuo metu į Lietuvą atvežtas picomatas gali pasiūlyti keturių populiariausių skonių picas, o prireikus asortimentą galės keisti. Atsižvelgiant į lietuvių skonį, Vilniuje veiksiantis įrenginys pirmiausia pasiūlys picas su kumpiu, šonine, saliami dešra, daržovėmis ir keturiais sūriais. Pagal poreikius ingredientai gali būti keičiami. Pavyzdžiui, islamiškos kultūros šalyse visi ingredientai atitinka Halal mitybą.

„Vieno produktų įkrovimo pakanka 100 picų iškepti, o ingredientų likučiai stebimi nuotoliniu būdu, todėl galima iš anksto suplanuoti, kada picomatą reikės papildyti ar kitaip prižiūrėti“, –  pristatydamas naują įrenginį aiškino picomato išradėjas Claudio Torghele.  

Įrenginys veikia visą parą, todėl šviežiai iškeptos picos bus galima paragauti net ir vėlią naktį ar ankstyvą rytą.

Nuo restoranų ir maisto išvežiotojų – iki picomato

Kaip pasakoja Ugo Meucci, visame pasaulyje picos yra laikomos vienu populiariausių patiekalu, kuriuo galima pasistiprinti skaniai ir greitai. „Picomatas – tai dar vienas inovatyvus žingsnis link greitesnio klientų aptarnavimo. Prieš kelis dešimtmečius, norėdami paskanauti picos, turėjote būtinai vykti į specializuotą restoraną. Vėliau, išpopuliarėjus pristatymo paslaugoms, vis dažniau picos užsakomos tiesiai į biurus ar namus. O picomatas – tai naujos kartos paslauga, kurios pagalba žmonės mėgstamą maistą gauna čia ir dabar. Įmonėse įrengti picomatą patogu ir todėl, kad jo naudojimas sumažina poreikį rankiniam darbui, padeda efektyviau panaudoti darbuotojų laiką“, – teigia Italijos – Lietuvos prekybos rūmų atstovas.

Michelin kategoriją turintis šefas Alfredo Russo rodys, kaip derinti ir gaminti itališką maistą

Itališko maisto tiekėjai savo produkciją Lietuvoje pristato jau 7-ąjį kartą. Kasmet, atsižvelgiant į Lietuvos ir kaimyninių šalių gyventojų skonį, italai atveža vis platesnį produktų asortimentą. Gegužės 24 d. įvykusioje parodoje „Italian food for Baltics“ dalyvavo daugiau kaip 20 itališkų įmonių, pristačiusių aukštos kokybės mėsos ir žuvies produktus, sūrius, daržoves, vaisius, kavą, alyvuogių aliejų, vynus ir delikatesus. Norą susipažinti su šių įmonių produkcija išreiškė daugiau kaip 60 viešojo maitinimo ir prekybos įmonių iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Danijos, Norvegijos, Baltarusijos ir Rusijos. Itališko maisto gamybos šou parodos metu surengė „Michelin“ kategoriją turintis virtuvės šefas Alfredo Russo.