Gydomosios mitybos specialistė: karantinas – puikus laikas pradėti valgyti sveikiau (+receptas)

Nors karantinas Lietuvoje imamas švelninti ir netrukus staliukus padengs lauko kavinės, namų virtuvė dar ilgai išgyvens renesansą. Tačiau čia turėtume gaminti maistą, kuriuo užtikrintume optimalų maistinių medžiagų kiekį organizme, mažinti uždegiminius procesus, ligų riziką ir rinktis kokybiškus, subalansuotus bei sveikus produktus. Apie tai kalba gydomosios mitybos specialistė bei iniciatyvos „Gydanti lėkštė“ įkūrėja Ingrida Kuprevičiūtė, teigianti, kad karantinas atveria visas galimybes keisti savo mitybą. Pašnekovė įsitikinusi – šį laikotarpį galime puikiai išnaudoti naujų bei sveikų įpročių formavimui, o tam pravartu pasitelkti ir technologijas, kurių gamintojai pasiruošę tiek palengvinti maisto gamybą, tiek pasiūlyti įkvepiančių idėjų virtuvėje.

Maistas – kartu ir vaistas

Subalansuotas ir kokybiškas maistas yra ne tik malonumas, bet ir sveikatos šaltinis. Harvardo universiteto mokslininkai įrodė – valgydami daugybę mineralų, vitaminų bei antioksidantų prisotintus produktus, pageriname smegenų veiklą ir apsaugome jas nuo oksidacinio streso.

Šį procesą sukelia kūno naudojamas deguonis bei per didelis laisvųjų radikalų kiekis. Oksidacinis stresas silpnina imunitetą, sukelia lėtines ligas, todėl kokybiško maisto svarba šiuo metu ypač aktuali. Tyrimais pagrįsta – tai, ką valgome, veikia ir mūsų nuotaiką: visapusiškai subalansuoti bei sveiki receptai per karantiną ir pakelia ūpą, ir apsaugo organizmą.

Šiems teiginiams pritarianti I. Kuprevičiūtė įsitikinusi – tendencijos, kad koronavirusas pavojingiausias turintiems silpną imuninę sistemą, yra aiškios. Anot pašnekovės, akivaizdu, jog nuo pandemijos labiausiai kenčia ne tik vyresnio amžiaus pacientai, kovojantieji su lėtinėmis ligomis, žmonės, geriantys imunitetą slopinančius vaistus, bet ir turintys viršsvorio: „Perteklinis riebalų kiekis trikdo imuninės sistemos darbą. Kenčiantys nuo nutukimo įprastai turi problemų su širdimi, padidėjusį kraujo spaudimą, 2-ojo tipo diabetą“.

Todėl I. Kuprevičiūtė ragina valgyti maistą, kuriuo užtikrintume optimalų maistinių medžiagų kiekį organizme, mažintume uždegiminius procesus bei pasiektume tinkamą kūno svorį. Iniciatyvos „Gydanti lėkštė“ įkūrėja atvira: mitybai labai dažnai neskiriame pakankamai dėmesio ir retai pagalvojame, kad ji gali gydyti.

„Savo kraujospūdį kontroliuojame kraują skystinančiais vaistais, tačiau tokiu pačiu poveikiu pasižymi česnakas, žuvies taukai. Per karantiną atsiranda puikių galimybių keisti savo mitybą, nes labai daug laiko praleidžiame namuose. Gaminkime maistą patys ir šį laikotarpį išnaudokime naujų, sveikų įpročių formavimui. Šiuo metu dauguma jaučiasi prislėgti, manydami, kad niekas nuo jų nepriklauso, neturi jokios kontrolės savo rankose. Tačiau pradėjus sveikiau gyventi ir maitintis galima psichologiškai suvokti, jog yra sritis, kurią gebame valdyti. Tai padėtų nurimti šiame chaose: geriau pasijutę, būtume tvirtesni ir atsparesni virusui“, – šviesiąją karantino pusę siūlo įžvelgti I. Kuprevičiūtė.

Gaminkime išmaniai

Gydomosios mitybos specialistė tikina: stiprini imunitetą šiuo metu ypač svarbu. Todėl I. Kuprevičiūtė pataria ypatingą dėmesį skirti cinkui, selenui, vitaminams C ir D.

„Šiuo metu dažnas vis dar gali turėti vitamino D nepakankamumą, todėl naudinga būtų į mitybą jį įtraukti papildais. Bendrą racioną turėtų sudaryti daržovės, bent porą kartų per savaitę – žuvis, taip pat braziliški riešutai, kurie yra vieni geriausių seleno šaltinių. Rekomenduočiau valgyti raugintų produktų, turinčių gerųjų bakterijų, visiškai sumažinti saldumynus, gaiviuosius gėrimus. Mityba turėtų būti mažo glikeminio indekso – stipriai nepakelianti cukraus kiekio kraujyje. Tačiau be maisto kartu yra svarbu valdyti stresą, išsimiegoti, būti fiziškai aktyviems“, – apie paprastą karantino išbandymų įveikimą kalba I. Kuprevičiūtė.

Gydomosios mitybos specialistė priduria – į maisto ruošimo, planavimo ir gamybos įkvėpimo šaltinių paieškas paranku įtraukti ir technologijas. Anot pašnekovės, pritrūkus receptų ar sveikos mitybos patarimų, verta pasitelkti išmaniuosius pagalbininkus.

„Yra daugybė mobiliųjų programėlių, kurias naudodami, galime susiplanuoti savo meniu, stebėti, ką valgome, kokias maistines medžiagas gauname. Mano klientai visada turi užpildyti mažiausiai trijų dienų mitybos dienoraštį. Toks namų darbas ypač naudingas: galima pamatyti tikrąją situaciją, nes labai dažnai įvairius užkandžiavimus, greitai suvalgomus nedidelius šokolado gabaliukus ar sausainius, per mažą išgeriamą vandens kiekį tiesiog praleidžiame pro akis. Tačiau pradėję viską stebėti, labai greitai pamatome savo mitybos trūkumus. Tai daryti ypač paprasta pasitelkiant technologijas“, – pasakoja iniciatyvos „Gydanti lėkštė“ įkūrėja.

Technologijų gamintojai, savo ruožtu, siūlo semtis ir įkvėpimo virtuvėje, ir atrasti sveikos mitybos balansą. Vienas tokių išmaniųjų pagalbininkų – maisto ruošimo idėjas pristatanti mobilioji programėlė „Cookbook Recipes“, kurioje daugybė paprastų, skanių bei sveikų receptų. Ji pataria, ką pasigaminti iš namuose turimų produktų, čia ir dietos bei patiekalai kenčiantiems nuo alergijų.

Mobilioji programėlė „myTaste Recipes“ vienoje vietoje pateikia visų JAV maisto tinklaraščių bei receptų svetainių patiekalų ruošimo idėjas, o „All Recipes Cook Book“ galima rinktis iš milijonų patiekalų, kurie nustebins tiek mėsos mylėtojus, tiek veganus ar sveiko gyvenimo būdo praktikuotojus.

„Visos šios receptų programėlės lengvai ir patogiai randamos neseniai „Huawei“ pristatytoje tik šio gamintojo įrenginiams skirtoje mobiliųjų programėlių parduotuvėje „AppGallery“. Tokia naujiena jau įdiegta tiek „P40 lite“ išmaniajame, tiek kituose rinkai pristatytuose P40 serijos flagmanuose. „AppGallery“ platformoje daugybė mobiliųjų programėlių, siūlančių idėjų visiems, kurie ieško įkvėpimo gaminti, ilsėtis, pramogauti ir kurti namuose. Šiuo metu „AppGallery“ galima rasti daugiau nei 50 tūkst. programėlių, o asortimentas sparčiai plečiamas. Tai suteikia dar daugiau galimybių kokybiškesniam kasdieniam gyvenimui pasitelkus technologijas“, – sako „Huawei“ komunikacijos vadovė Baltijos šalyse Justė Karpavičiūtė.

Technologinė alternatyva ir mitybos pakaita

Pasak J. Karpavičiūtės, „AppGallery“ veikia kartu su visiems įprasta „Android“ operacine sistema. Ji įdiegta ir „P40 lite“ išmaniuosiuose, todėl naudoti įrenginius galima be jokių papildomų iššūkių. Greitai bei lengvai į naująjį telefoną galima perkelti ir turėtus duomenis – gamintojas pasirūpino „Phone Clone“ programėle, kurią pasitelkus, tik ką įsigytame įrenginyje atsidurs ir iki šiol turėtos pamėgtos mobiliosios receptų programėlės.

„Viskas veikia išties paprastai: „Phone Clone“ programėlė įjungiama abiejuose telefonuose, nustatoma, kuris yra senasis bei naujasis, ir įrenginiai sujungiami tarpusavyje. Taip iškart numigruoja visi duomenys ir naudotojas gali pradėti mėgautis nauja tiek išmaniojo, tiek „AppGallery“ teikiama patirtimi“, – pastebi „Huawei“ atstovė.

Pašnekovė šią technologijų gamintojo sukurtą platformą vadinama alternatyva įprastoms mobiliųjų programėlių parduotuvėms.

Pabaigai J. Karpavičiūtė priduria, kad jei jau nutiko taip, jog karantino laikotarpiu sugedo telefonas ir nėra galimybės pasinaudoti mobiliosiomis receptų programėlėmis, visi „Huawei“ išmaniųjų įrenginių savininkai Lietuvoje dėl techninės pagalbos gali kreiptis internetu. Kaip detalizuoja bendrovės atstovė, jei įrenginio garantija baigsis tuo laikotarpiu, kol Lietuvoje yra įvestas karantinas, „Huawei“ ją pratęs automatiškai.

Gardu ir sveika

Tuo metu ieškantiems naujų receptų, I. Kuprevičiūtė siūlo sveiką tradicinio maisto pakaitą. Negalintiems gyventi be bulvių, tačiau norintiems maitintis subalansuotai bei naudingai, gydomosios mitybos specialistė atskleidžia kreminės žiedinio kopūsto košės receptą. Šią daržovę, pasak I. Kuprevičiūtės, galima pakeisti ir brokoliu – skonis bus toks pat puikus.

4 porcijoms prireiks:

1 didelio žiedinio kopūsto (700 g);

1 mažo baltojo svogūno (70 g);

2 skiltelių česnako;

1/4 puodelio ghi sviesto, sviesto arba kiaulės taukų + 4 šaukštai įdarui (110 g);

1/2 arbatinio šaukštelio druskos arba daugiau pagal skonį (pavyzdžiui, rožinės Himalajų);

Šviežiai maltų juodųjų pipirų;

Pasirinktinai: 1/2 puodelio grietinėlės, sūrio arba grietinės;

Gamyba:

Nuplaukite žiedinį kopūstą ir supjaustykite į mažesnius žiedynus. Sudėkite į garpuodį, kurio apačioje būtų vandens. Užvirkite vandenį ir virkite apie 10 minučių, tačiau nepervirkite.

Įkaitinkite keptuvę su 2 šaukštais lydyto sviesto ir sudėkite susmulkintą svogūną bei česnaką. Kepkite apie 5 minutes, kol šiek tiek paruduos. Maišykite, kad nedegtų, nuimkite nuo kaitros.

Sudėkite paruoštą žiedinį kopūstą, keptą svogūną ir dar 2 šaukštus sviesto arba ghi į trintuvą. Pagardinkite druska bei pipirais. Smulkinkite iki vientisos kreminės masės.

Norėdami dar tolygesnės tekstūros, įpilkite grietinės arba grietinėlės bei sūrio (praleiskite, jei norite košės be pieno produktų).

Patiekite serviravimo dubenyje, o ant viršaus galite uždėti dar truputį lydyto (ghi) ar paprasto sviesto.

Skanaus!

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Jei tam neprieštaraujate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti interneto naršyklėje ištrindami įrašytus slapukus. SutinkuSužinoti daugiau